Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1997: SpiceWorld

Megjelenés: 1997. November 1.
Felvételek: 1997
Műfaj: Pop, dance-pop
Hossz: 38:37
Kiadó: Virgin Records
Producerek: Absolute - Matt Rowe - Richard Stannard
Kronológia
Spice
(1996)
Forever
(2000)
Kislemezek az albumról
01: Spice Up Your Life
Megjelenés: 1997. Október 13.
02: Too Much
Megjelenés: 1997. December 15.
03: Stop
Megjelenés: 1998. Március 9.
04: Viva Forever
Megjelenés: 1998. Július 20.

Spice Girls angol lánycsoport második stúdióalbuma, amelyet 1997. november 1 -jén adott ki a Virgin Records . Zenéje magában foglalja a tánc-pop zenét és a produkciót. Az album kereskedelmi siker lett világszerte, meghosszabbítva az akkori úgynevezett "Spicemaniát". Az Egyesült Királyság albumlistáján az első helyen debütált , az első heti eladások száma 190 000 példány volt, és két hét alatt 1,4 millió példányt szállítottak. Az album 13 országban is az első helyre került, míg Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Svájcban és az Egyesült Államokban a legjobb három közé jutott. Fűszervilág világszerte több mint 14 millió példányban kelt el, ezzel a lányok egyik legkelendőbb albuma a világon.
Az albumból négy kislemez született, amelyek mindegyike kereskedelmi sikert aratott. Vezető kislemeze, a " Spice Up Your Life " nemzetközi siker lett, és a legtöbb országban az első öt helyen végzett. Ezt követte a " Too Much ", " Stop " és a " Viva Forever " kislemez , amelyek mindegyike kereskedelmi sikert ért el a listákon. Az album népszerűsítése érdekében a Spice Girls megkezdte első, főszereplő koncertkörútját, a Spiceworld Tour címet , amely 1998 februárja és szeptembere között összesen 97 időpontban fedte le Európát és Észak -Amerikát.

Háttér - Miután hatalmas sikerrel adták ki Spice debütáló albumukat , később minden idők egyik legkelendőbb albuma lett, a csoport bejelentette, hogy egy második stúdióalbumon dolgoznak. A felvétel és az írás az Spiceworld csoport is forgatták Spice világ , egy zenés vígjáték főszereplője a Spice Girls magukat. Az album filmzeneként működött, a lemez dalainak nagy része a filmben jelent meg, a " Move Over " kivételével . A Spice Girls 1997 -ben hatalmas médiafigyelmet kapott, amely néhány vitát is tartalmazott. A csoport először lépett fel élőben a brit királyi családnak . A kiállításon megszegték a királyi protokollt, amikor Mel B , majd Geri Halliwell puszit nyomott Károly herceg arcára, és megcsípte a fenekét. A csoport is bírálta az Egyesült Államokban felszabadításának második albumuk Spiceworld csak kilenc hónap után az amerikai megjelenő debütáló album Spice . További kritikát kaptak az általuk aláírt szponzori szerződések hatása és mennyisége miatt. Elhatározták a menedzserüket isSimon Fuller 1997 novemberében, amely a világ minden tájáról származó címoldal volt.
1997 októberében a Spice Girls kétnapos koncertet tartott Isztambulban , Girl Power! Lvie in Istanbul , a Pepsi támogatásával . A koncert alatt a csoport három új dalt mutatott be a Spiceworld -ből : " Too Much ", " Stop " és "Saturday Night Divas". A Spiceworld két promóciós kislemeze jelent meg az album 1997 -es megjelenése előtt; "Step to Me" és " Move Over (Generation Next) ". Mindkét dalt a Pepsiben használtákreklámkampányokat, és ingyen adták oda speciális gyűrűhúzással. A "Step to Me" japán albumváltozata kissé eltér a dal eredeti kiadásától, míg a "Move Over (Generation Next)" csak élő verzióként jelent meg a promóciós megjelenése során.

Összetétel - Az album popzenéből áll, tánc-pop dalokkal és produkcióval. Az AllMusic szerint az album zenéje "fülbemászóbb", és "mámorító szórakoztató". Az albumot 1997 -es Spice World című filmjük filmzenéjeként is használták . A "Spice Up Your Life" egy felkapott dance-pop dal, olyan latin ritmusok hatásával, mint a salsa és a samba. Az első vers következik, a dalszövegek egy nemzetközi rally kiáltás, amely a globális piacra irányul, int Melanie Chisholm így jellemezte: "Mindig farsangi dallamot akartunk csinálni, és dalt írni a világnak." „Stop” egy tempós dance-pop dal hatások Motown „s soulkedvencek, és emlékeztet a klasszikus egyesével a Supremes vagy Martha és a Vandellas. Lírai értelemben a dal az udvarlási folyamat lelassítására szólít fel , és különösen a fiatal női közönség megszólítására szólít fel, mivel a női és női kötvényeket nem fenyegeti. A " Too Much " egy popballada , melynek hatásaitR&B zene és doo-wop hangok. míg a "Never Give Up on the Good Times" egy táncpop-dal, amely a diszkó hatásaival hat . A "Viva Forever" egy popballada, amely a latin zene hatásaival hat. A "The Lady Is a Vamp" a jazz hatását is befolyásolja .
Kritika - A Spiceworld pozitív kritikákat kapott a zenekritikusoktól . Stephen Thomas Erlewine, az AllMusic munkatársa azt írta, hogy az album „következetesebb (és elkapóbb) dalhalmazokkal büszkélkedhet [mint a Spice], és bódítóan szórakoztató” beat, legyen szó balladáról vagy táncszámról. Ez tiszta, hamisítatlan bűnös élvezet, és a 90-es évek végén a legjobban gyártott mainstream dance-pop. "David Browne, az Entertainment Weekly munkatársakijelentette: "A verseket ebben és más dalokban kereskedve hangpizsamabulikká alakítják át a számokat, testvéries tanácsokkal, támogatással és figyelmeztetésekkel. Részben szív, részint elme, minden vattacukor, a Spiceworld lehet a válasz az élet egyik legfontosabb bosszantó bajok."
Rolling Stone " s David Wild megjegyezte, hogy míg a Spice , Spiceworld »egy mesteri erőfeszítéssel a legjobb, az eléri a kreatív magasságok, amelyek egyenesen Bananaramian .«Craig D. Lindsey, a Houston Press munkatársaegy vegyes kritikában ígyfogalmazott: "Aki a művészi fejlődés forgatagát várja ezektől a nőktől, pihenjen egy kicsit; ez csak zene a békésekre. És a Spice Girls és kezelőik megérdemlik bónuszpontok egy kis józan ész bemutatásáért. Végül is, ha ez hét évvel ezelőtt történt volna, akkor talán elköltötték volna a drága idejüket a Spiceworld kiadásával, miközben a csoport felháborodása visszafordíthatatlanul kialudt. "

Kereskedelmi teljesítmény - A Spiceworld az első helyen debütált az Egyesült Királyság albumlistáján , 192 000 példányt adtak el és 1,4 millió példányt szállítottak az első héten. Az albumot a brit fonográfiai ipar (BPI) 1997. december 19-én ötszörös platina minősítésben részesítette, és 2019. októberétől 1 603 426 példányt adtak el az Egyesült Királyságban. Az album elérte számos európai országban az első, köztük Ausztriában, Dániában, Finnországban, Írországban, Hollandiában és Norvégiában. A Fonográfiai Ipar Nemzetközi Szövetsége ötszörös platina minősítést kapott(IFPI), amely ötmillió példány feletti értékesítést jelent Európa -szerte. Japánban a Spiceworld a hatodik helyen végzett az Oricon albumlistán, és dupla platina minősítést szerzett a Japán Recording Industry Association -től (RIAJ). Óceániában az album Ausztráliában a második, Új -Zélandon pedig az első helyen végzett; az Ausztrál Hanglemezipari Szövetség (ARIA) hatszoros platinát, az Új-Zélandi Hanglemezipari Szövetség (RIANZ) pedig háromszoros platinát kapott.
Az album a nyolcadik helyen debütált az amerikai Billboard 200 - on, az első héten 83 000 példányban. Az értékesítés hétről hétre nőtt, a legjobb hét 1998. január 3 -án volt, amikor 284 000 példányt adtak el. Az album végül február 14 -én érte el a harmadik helyet, amikor a Spice is visszatért a top 10 -be, így a Spice Girls lett az első brit zenekar, amely a Rolling Stones óta nyáron két albumot is felkerült a Billboard 200 top 10 -be 1975. Az album 1,74 millió példányban kelt el az első 12 hétben és 3,2 millió példányban az első 10 hónapban. Négyszeres platina minősítést kapottA Recording Industry Association of America (RIAA) 1999. május 19 -én, és 2007 decemberéig 4,2 millió példányban kelt el az Egyesült Államokban. Kanadában az album a második helyen végzett a kanadai albumlistán, és a Canadian Recording Industry Association (CRIA) gyémántként minősítette az egymillió példányos szállítmányokat. A Spiceworld nagy sikert aratott Kanadában, ez volt a csoport második gyémántot értékesítő albuma, és 43 hetet töltött a Top 10 és 60 hét között a Top 20 albumlistában. A Spiceworld 1998 végéig 13 millió példányban kelt el, ezzel a lányok egyik legkelendőbb albuma a világon.

Kislemezek - A " Spice Up Your Life " 1997. október 13 -án jelent meg az album vezető kislemezeként. A dal azonnali világsiker lett, bár negatív kritikákat kapott a zenei kritikusoktól . Az Egyesült Királyságban a dal az első helyen végzett, a csoport ötödik listavezetője lett, és a BPI platina minősítést kapott. A "Spice Up Your Life" elérte az első öt helyet 14 országban, míg a 18. helyen végzett a Billboard Hot 100 -on az Egyesült Államokban.
Az album második kislemeze, a " Too Much " 1997. december 15-én jelent meg, és az Egyesült Királyság első számú slágere lett, és ezzel a csoport második egymást követő karácsonyi kislemeze lett . A dal platina minősítést kapott az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Államokban a "Too Much" a Billboard Hot 100- on a kilencedik helyen végzett , ez volt a negyedik és eddigi utolsó top 10-es kislemezük. A dal Ausztráliában, Új -Zélandon és Kanadában is a kilencedik helyen végzett.
A Spiceworld harmadik kislemeze a " Stop " volt. Kritikailag a dal főként pozitív kritikákat kapott a zenekritikusoktól, főként a Motown ihlette zenét és produkciót dicsérve. 1998. március 9-én jelent meg, és az Egyesült Királyság második helyén érte el a hatot, ezzel véget vetve a Spice Girls sorozatnak, amely az Egyesült Királyság slágerlistáján az első számú kislemez sorozata. A kislemez ezüst minősítést kapott. Az Egyesült Államokban a dal elérte a 16. helyet a Hot 100 -on. Máshol a "Stop" kilenc másik országban érte el a top 10 -et.
Az album negyedik, egyben utolsó kislemezét a „Never Give Up on the Good Times” és a „ Viva Forever ” kettős A-oldali kiadásának szánták . Halliwell távozása miatt azonban a tervet törölték. Ehelyett a "Viva Forever" -t egyedül adták ki 1998. július 20 -án. A dal kritikai elismerést kapott a kritikusoktól, ahogy egyesek "eredeti" -nek nevezték. A "Viva Forever" elérte az első helyet az Egyesült Királyságban, és a BPI platina minősítést kapott. A dal Új-Zélandon az első helyen debütált, és a zenekar első listavezetője lett az országban a " Wannabe " óta . A "Viva Forever" egyetlen kiadást sem kapott az Egyesült Államokban.

Promóció - A Spice Girls 1997. szeptember 27 -én mutatta be először a "Spice Up Your Life" című műsort az Egyesült Királyságban, a BBC National Lottery című műsorában , amely több mint kilenc millió nézőt vonzott. A dalt ezt követően sokszor előadták a televíziókban, Európában és az Egyesült Államokban is, többek között az An Audience with ... , a Top of the Pops , az All That , a Jay Leno Show , a Late Show David Lettermannal , és az Oprah Winfrey Show. A „Spice Up Your Life” című előadást számos díjátadó ünnepségen is előadták, mint például az 1997.Smash Hits! Awards , az 1997 -es MTV Europe Music Awards , az 1997 -es Billboard Music Awards , az 1997 -es Premios Ondas , az 1997 -es Channel V Music Awards és a 2000 -es Brit Awards. A "Too Much" című műsort többször is előadták a televízióban, többek között az An Audience with ... , a Top of the Pops és az 1997 -es Royal Variety Performance műsorban. A csoport az 1997 -es Smash Hits -en is előadta ! Díjak, és a25. éves American Music Awards. A "Stop" -ot a televíziózás is sokszor előadta az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, többek között az An Audience with ... , a Top of the Pops , a The Tonight Show Jay Leno -val és a Late Show David Letterman társaságában.  Az 1998 -as Brit Awards "Stop" fellépéséért a csoport Supremes -szerű megjelenést öltött , és egy 1960 -as stílusú autóval jelent meg a színpadon. A csoport Halliwell nélkül adta elő a „Stop” és a „Viva Forever” műveleteket az olaszországi Modenában ; az évente házigazdánakPavarotti & Friends jótékonysági koncert 1998. júniusában. [60] A "Viva Forever" című előadást Halliwell -el együtt a Top of the Pops -on 1998. május 21 -én, nélküle pedig 1998. május 27 -én adták elő a Nemzeti Lottón. 1997 októberében a Spice Girls kétnapos koncertet tartott az isztambuli Abdi İpekçi Arénában , Törökországban, a Spiceworld négy dalát adva elő ; "Spice Up Your Life", "Too Much", "Saturday Night Divas" és "Stop". Az előadást a Showtime adásában sugározták egy fizetős, Spice Girls in Concert Wild című rendezvényen.

Turné - 1998 elején a Spice Girls elindultak első világkörüli turnéjukra, amelyet Fuller rendezett számukra, 97 időpontra kiterjedve Európára és Észak -Amerikára. A Spiceworld Tour indult, Dublin, Írország, a február 24, 1998, mielőtt a kontinentális Európában, majd visszatért az Egyesült Királyságban két koncerttel a Wembley Arena 12 koncertek a Birmingham „s NEC Arena. 1998. május 31 -én Halliwell a turné során elhagyta a csoportot. A többi lány Halliwell nélkül folytatta a turnét az utolsó randevúig. 1998. november 24 -én megjelent a csoport Wembley Stadiumban nyújtott fellépésének VHS kiadása Live at Wembley Stadium címmel.

DISZKÓGRÁFIA

Cím Legjobb helyezések
UK SCO AUS FRA GER IRE NLD SWE HUN US
Spice Up Your Life 1 1 8 3 14 2 4 2 1 18
SPICEWORLD 1 1 2 2 4 1 1 3 5 3
Too Much 1 1 9 20 21 4 15 18 3 9
Stop 2 2 5 12 35 3 6 8 1 16
Viva Forever 1 1 2 18 4 2 7 6 2

DALLISTA

01: SPICE UP YOUR LIFE (Spice Girls, Richard Stannard, Matt Rowe) - 2:53
02: STOP (Spice Girls, Andy Watkins, Paul Wilson) - 3:24
03: TOO MUCH (Spice Girls, Andy Watkins, Paul Wilson) - 4:31
04: SATURDAY NIGHT DIVAS (Spice Girls, Richard Stannard, Matt Rowe) - 4:25
05: NEVER GIVE UP ON THE GOOD TIMES (Spice Girls, Richard Stannard, Matt Rowe) - 4:30
06: MOVE OVER (Spice Girls, Mary Wood, Clifford Lanen) - 2:46
07: DO IT (Spice Girls, Andy Watkins, Paul Wilson) - 4:04
08: DENYING (Spice Girls, Andy Watkins, Paul Wilson) - 3:46
09: VIVA FOREVER (Spice Girls, Richard Stannard, Matt Rowe) - 5:09
10: THE LADY IS A VAMP (Spice Girls, Andy Watkins, Paul Wilson) - 3:09

Japanese edition

07: STEP TO ME (Spice Girls, Eliot Kennedy) - 4:18

B-Side dalok

SPICE INVADERS - Kislemez: Spice Up Your Life (1997)
OUTER SPACE GIRLS - Kislemez: Too Much (1997)
WALK OF LIFE - Kislemez: Too Much (1997)
AIN'T NO STOPPIN' US NOW - Kislemez: Stop (1998)

Törölve

CAN'T STAY TONIGHT - 1997 júniusában a csoport elkezdett jeleneteket forgatni a Spice World című filmjéhez. Időközben a Virgin Records megkezdte a Spiceworld album novemberben megjelenő promóciós kampányának első marketing találkozóit. Az albumhoz ekkor még nem írtak dalt, ezért a csoportnak az összes dalírást és felvételt egyszerre kellett elvégeznie, amikor a filmet forgatták. Minden egyes forgatási nap között és a végén a csoport általában egyenesen egy Winnebago-ban létrehozott mobil felvételi stúdióba ment, amely a filmkészletek között követte őket. A menetrend fizikailag nehéz volt, logisztikai nehézségekkel küzdött.
„Can't Stay Tonight” -ot csak Melanie C rögzítette. Egy demo-szám volt a második Spice Girls album lehetséges dalához, de leselejtezték. 1997. augusztus 30-án keverték. Ezt a keveréket Matt & Biff Monitor Mixnek hívják. A dal a 2000-es évek első éveiben szivárgott ki.

TURNÉ

GIRL POWER! LIVE IN ISTANBUL (1997. Október 12-13) - Brit Spice Girls lányegyüttes két éjszakás koncertje volt . A koncertek, amelyeket szervezett Pepsi részeként a csoport szponzori szerződést, végeztük a Abdi Ipekci Arena in Istanbul , Törökország a 12. és október 13., 1997.

Háttér  - A koncertek előtt a Spice Girls sajtótájékoztatót tartott Isztambulban 1997. május 31-én, hogy népszerűsítse első élő show-ját, a Pepsivel, mint annak hivatalos szponzorával. Az előadás 5 részre oszlott, mindegyiknél jelmezváltással. A színpad egy rámpa volt, amely levezetett a nagyszínpadra. A színpad jobb és bal szélén két lépcső volt, amelyek kisebb emelvényszínpadokhoz vezettek. A nagyszínpad közepén volt egy kis kifutópálya. A sáv a rámpa jobb és bal alsó részén helyezkedett el. A színpad bal oldalán volt egy rács SPICE betűkkel. A színpad hátulján volt egy nagy képernyő, amely emelkedni és lefelé lehetett. Az előadás elején használták. A lányok a színpadra léptek, ahogy felemelkedett. Egy interjú során, a lányok elmagyarázták, hogy a képernyő elszabadult, miközben felemelkedett közvetlenül a műsor elején. A lányok azt is elárulták, hogy majdnem eltalálta őket a képernyő.

IF U CAN'T DANCE
WHO DO YOU THINK YOU ARE
 (Intro contains samples of "Diva" by Club 69)
SOMETHING KINDA FUNNY
SATURDAY NIGHT DIVAS
SAY YOU'LL BE THERE
STEP TO ME
NAKED
 (Intro contains excerpts from the film Batman Forever)
2 BECOME 1
STOP
TOO MUCH
SPICE UP YOUR LIFE
LOVE THING
MAMA
MOVE OVER
WANNABE

SPICEWORLD TOUR (1998. Február 24. - Szeptember 20.) - Spice Girls brit lányegyüttes debütáló koncertturnéja volt. Második stúdióalbumuk, Spiceworld (1997) támogatására indították el . A teltházas európai/észak-amerikai turné 1998 februárja és augusztusa között zajlott, majd 1998 szeptemberében visszatért az Egyesült Királyságba, ahol stadionbemutatókat tartottak. A londoni Wembley Stadionban rendezett zárókoncertet lefilmezték, és fizetős csatornán élőben közvetítették , majd 1998-ban VHS - ben, majd 2008-ban DVD-n is megjelentetik.
A turné során a csoport becslések szerint 2,1 millió rajongó előtt lépett fel összesen 97 koncerten, amelyek az Egyesült Királyságot, a kontinentális Európát és Észak-Amerikát is lefedték . A turné 41 napos teltházas észak-amerikai szakaszán több mint 720 000 rajongó vett részt, és 60 millió dollár bevételt hozott. A turné első egyesült királyságbeli részében a csoport 20 aréna show-t játszott több mint 350 000 rajongó előtt; a turné második egyesült királyságbeli részében a csoport két Don Valley Stadion bemutatót játszott 76 000 rajongó előtt, és két Wembley Stadion bemutatót 150 000 rajongó előtt. Az 1998-as Spiceworld Tour továbbra is a valaha volt legtöbb bevételt hozó turné női csoportnál.

Háttér - A Spiceworld Tour volt az első globális turné, amelyet a csoport rendezett, és szinte azonnali kiárusításnak bizonyult. Írországban az első két előadásra 2 órán belül elkeltek a jegyek, az észak-amerikai szakaszon pedig számos előadásra, például Los Angelesre, Torontóra és Philadelphiára már percek alatt elkeltek a jegyek . New Yorkban a csoport felállította a valaha volt leggyorsabb elkeltési rekordot , kevesebb mint 12 perc alatt 13 000 jegyet adtak el a Madison Square Gardenbe . Ekkora volt az érdeklődés, ez vezetett ahhoz, hogy Dennis Vacco államügyész (a csoport közreműködésével együtt) vizsgálja meg, történt-e illegális fejtörés a jegyközvetítőknek – ezt az állítást később elvetette aLegfőbb Ügyészség.
A turné Dublinban , Írországban indult 1998. február 24-én, majd továbbindult a szárazföldi Európába. Napokkal a turné európai részének vége előtt Geri Halliwell nem jelent meg a norvégiai Oslóban. Halliwell utolsó fellépésére Helsinkiben, Finnországban került sor a Hartwall Arénában. Promóciós megjelenések az új 4 darabbal, amelyek a „Viva Forever” megjelenését népszerűsítik a Nemzeti Lottónazt is állította, hogy Halliwell beteg. 1998. május 31-én Halliwell bejelentette, hogy kilép a Spice Girlsből. Ügyvédjén keresztül így nyilatkozott: "Sajnos szeretném megerősíteni, hogy kiléptem a Spice Girlsből. Ez a köztünk lévő nézeteltérések miatt van. Biztos vagyok benne, hogy a csoport továbbra is sikeres lesz, és minden jót kívánok nekik." A Spice Girls gyorsan kiadott egy közleményt, amelyben kijelentette, hogy a turné észak-amerikai szakasza a tervek szerint folytatódik a többi csoport tagjaival.
A Spice Girls végül 1998 szeptemberében 150 000 rajongó előtt lépett fel a Wembley Stadionban két koncerten keresztül a turné végén

IF U CAN'T DANCE
WHO DO YOU THINK YOU ARE
 (contains elements of "Diva" and "Supermodel")"
DO IT
DENYING
TOO MUCH
STOP
WHERE DID OUR LOVE GO?
 (Emma Bunton solo)
THE LADY IS A VAMP
SAY YOU'LL BE THERE
NAKED
2 BECOME 1
WALK OF LIFE
SISTERS ARE DOIN' IT FOR THEMSELVES
 (Mel B & Melanie C duet)
WANNABE
SPICE UP YOUR LIFE
MAMA
VIVA FOREVER
 (contains excerpts from the film Blade Runner)
NEVER GIVE UP ON THE GOOD TIMES
WE ARE FAMILY
 

 

Cikkek

Dalszövegek

2021.09.09

 

Kislemezek

2021.09.09