Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Spice Girls (1994-2000)

Spice Girls egy brit pop lánycsoport, amelyet 1994-ben alapítottak. Tagok Melanie Chisholm (Sporty Spice), Emma Bunton (Baby Spice), Geri Halliwell (Ginger Spice), Melanie Brown (Scary Spice) és Victoria Beckham (Posh Spice). 1996-ban a Top of the Pops magazin a csoport minden tagjának álnevet adott, amelyeket a csoport és a média elfogadott. "Spice Girls" mantrájukkal a Spice Girls újradefiniálta a lánycsoport koncepcióját azzal, hogy férfi közönség helyett egy fiatal női rajongótábort célzott meg. Ők vezették a kilencvenes évek tini pop-újjászületését, és az évtized popkultúra-ikonjai lettek. Ezeket az Egyesült Államok második brit inváziójának részeként emlegetik, és "vitathatatlanul a legismertebb arca" volt a Cool Britannia-nak, az Egyesült Királyság ifjúsági kultúrájának 1990-es évek közepén tartott ünnepségének.
A Spice Girls szerződést kötött a Virgin Records-hoz, és 1996-ban kiadta debütáló "Wannabe" kislemezét; 37 ország első helyét érte el, és megkezdte globális sikerét. Debütáló albumuk, a Spice (1996) világszerte több mint 23 millió példányban kelt el, és ezzel a történelem egyik legnépszerűbb női csoportja lett. A Spiceworld (1997) követő albumuk szintén kereskedelmi sikert aratott, világszerte több mint 14 millió példányban kelt el. Mindkét album befogadta a csoport tánc-pop stílusát és a nők felhatalmazásának következetes lírai témáját, az ének és dalszerzés közreműködésével az öt tag egyenlően osztozott. 1998 májusában Halliwell elhagyta a Spice Girls-t, és a csoport négytagúként folytatta. Az egyetlen Halliwell nélküli albumuk, a Forever, 2000 novemberében jelent meg, és viszonylag kiábrándítóan értékesítették négymillió példányban. 2000 végén a Spice Girls határozatlan szünetet kezdett szólókarrierjükre koncentrálni, de ragaszkodott hozzá, hogy ne váljanak szét. Azóta a csoport két koncertturnéra jött össze, a Spice Girls visszatér (2007–2008) és a Spice World (2019) rendezvényekre, amelyek mind elnyerték a Billboard Live Music Award-ot az adott év legtöbbet elhozó szerepléséért.
A Spice Girls sikerének mércéje többek között a nemzetközi lemezértékesítés, a hatalmas marketing vállalkozások, az olyan szimbolikus szimbolika, mint Halliwell Union Jack-ruhája, a fő mozifilm, a Spice World (1997), valamint a legjobban kereső koncert turnék egy teljesen női csoportból 2000–2020. Mentoruk és menedzserük, Simon Fuller irányításával a csoport elfogadta az üzletkötéseket és a kereskedelmet, hogy a valaha volt legsikeresebb marketing motorokká váljon, globális bruttó jövedelmüket 1998 májusára 500–800 millió dollárra becsülik. Ezek a brit és a globális sajtó rendszeres jellemzői voltak, és Paul Gorman, a Music Week írója szerint segítettek bevezetni a hírességek megszállottságának korszakát a popkultúrában.
A Spice Girls világszerte 90 millió lemezt adott el, így minden idők legjobban eladott lánycsoportja, az egyik legkeresettebb művész, és a legnagyobb brit popsiker azóta. Beatles. A csoport számos díjat kapott, köztük öt Brit Awards, három American Music Awards, négy Billboard Music Awards, három MTV Europe Music Awards és egy MTV Video Music Award. 2000-ben ők lettek a legfiatalabbak a Brit Díj kiemelkedő közreműködéséért. David Sinclair, a Rolling Stone újságírója és életrajzírója szerint "John, Paul, George és Ringo óta a Ginger, Posh, Baby, Sporty és Scary voltak a legszélesebb körben elismert egyének."

Az 1990-es évek elején Bob és Chris Herbert, a Heart Management apa-fia duója úgy döntött, hogy egy lánycsoportot hoz létre, hogy felvegye a versenyt az akkori brit popzenei életet uraló fiúcsapatokkal. Chic Murphy pénzügyminiszterrel együtt olyan ötletet képzeltek el, amely "öt feltűnően különböző lányt" tartalmaz, és mindegyik más-más közönségnek szól. 1994 februárjában a Heart Management elhelyezett egy hirdetést a The Stage című szaklapban, amelyben énekeseket kértek meg egy teljes női popzenekar meghallgatására a londoni Danceworks stúdióban. Körülbelül 400 nő vett részt az 1994. március 4-i meghallgatáson, amelynek során 10 fős csoportokba sorolták őket, és rutint táncoltak az "Stay"-re Eternal-tól, majd egyéni meghallgatásokat követtek, amelyeken saját maguk által választott dalokat adtak el.
Több hetes tanácskozás után Victoria Adams, Melanie Brown, Melanie Chisholm és Michelle Stephenson körülbelül egy tucat nő közé tartozott, akik áprilisi második fordulóba kerültek. Chisholm kihagyta a második meghallgatást, miután mandulagyulladással esett le, míg az első forduló elmaradása ellenére Geri Halliwell rábeszélte Herberteket, hogy engedjék meg, hogy részt vegyenek a másodikban. Egy héttel a második meghallgatás után Adams, Brown, Halliwell és Stephenson felkérést kapott, hogy vegyenek részt a Shepherd's Bush-i Nomis Studios visszahívásában, és önállóan és csoportosan "Signed, Sealed, Delivered I'm Yours" -ot adnak elő. Chisholm meghívást kapott a visszahívásra is, mint egy utolsó döntős utolsó pillanatban történő cseréjét. A foglalkozás során az öt nőt kiválasztották az eredetileg "Touch" nevű együttesbe.
A csoport egy három hálószobás házba költözött Maidenheadben, Berkshire-ben, és 1994 legnagyobb részét olyan dalok gyakorlásával töltötte, amelyeket Bob Herbert régóta munkatársai, John Thirkell és Erwin Keiles írtak nekik. Stephenson szerint az általuk kapott anyag "nagyon-nagyon fiatal pop" volt, és a Spice Girls később sem használta fel ezeket a dalokat. Ezekben az első hónapokban a csoport a bracknelli South Hill Park Recording Studios demóin dolgozott Michael Sparkes producerrel / stúdiótulajdonosral, valamint Tim Hawes dalszerzővel / hangszerelővel. Feladatot kaptak saját táncrendjük koreográfiájára is, amelyet a surrey-i Woking közelében található Knaphill-i Trinity Studios-ban dolgoztak. Néhány hónappal az edzés után Stephensont az elkötelezettség észlelt hiánya miatt menesztették. A Heart Management a csoport vokális edzőjéhez, Pepi Lemerhez fordult, hogy megtalálja Stephenson helyettesét. Miután Lemer első ajánlása elutasította a felajánlott helyet, Lemer legközelebb egykori tanítványát, Emma Buntont ajánlotta, aki meghallgatta a Herbertset és ötödik tagként csatlakozott a Touch-hoz.
Az edzés folytatásával a csoport kis bemutatókat mutatott be a Heart Management néhány munkatársának. Az egyik ilyen előadáson a csoport hozzáadott egy rap részt, amelyet Thirkell és Keiles egyik dalához írtak. Keiles dühös volt a csoport által végrehajtott változtatások miatt, és ragaszkodott hozzá, hogy megtanulják, hogyan kell megfelelően írni a dalokat. A csoport így szakmai dalszerző órákat kezdett; E foglalkozások egyikén Tim Hawes-szal együtt írtak egy „Sugar and Spice” nevű dalt, amely arra ösztönözte őket, hogy változtassák együttesük nevét „Spice” -ra. 1994 végén a csoport bizonytalannak érezte magát, mivel még mindig nem volt hivatalos szerződésük a Heart Management-szel. Csalódott azokban az irányokban is, amelyekben a vezetőség irányította őket. Meggyőzték Bob Herbert-t, hogy 1994 decemberében rendezzen bemutató előadást a csoport számára az iparági írók, producerek és A&R férfiak előtt a Nomis Stúdióban, ahol "elsöprően pozitív" reakciót kaptak. A csoport iránti nagy érdeklődés miatt Herberts gyorsan nekilátott egy kötelező szerződés megalkotásának számukra. A Nomis bemutatóján kapott reakción bátorítva mind az öt tag többek között Adams apjának jogi tanácsadásával nem volt hajlandó aláírni a szerződéseket. A következő hónapban, januárban a csoport dalírási munkameneteket kezdett Richard Stannarddal, akit lenyűgöztek a vitrinben, és partnerével, Matt Rowe-val. Ezekben a foglalkozásokban írták a "Wannabe" és a "2 Become 1" dalokat.
1995 márciusában a csoport elvált a Heart Management-től, mivel csalódott a társaság iránt, hogy nem hajlandó meghallgatni elképzeléseiket és ötleteiket. Annak biztosítása érdekében, hogy saját munkájukat ellenőrizzék, állítólag ellopták diszkográfiájuk törzsfelvételeit az irányító irodáktól. Másnap a csoport felkutatta Eliot Kennedy sheffieldi dalszerzőt, aki jelen volt a Nomis kirakatnál, és rávette, hogy dolgozzon velük. A kirakaton felvett kapcsolataik révén az Absolute lemezgyártókkal is megismerték őket. Kennedy és az Absolute segítségével a csoport a következő néhány hétben demókat írt és rögzített a legtöbb olyan dalhoz, amely a debütáló albumukra kerül, köztük a "Say You Will Be There" és a "Who Do You Think You Are. "Demóik felkeltették Simon Fuller (19 Entertainment) figyelmét, aki 1995 májusában írta alá őket az alapkezelő társaságának.
Ekkor már jelentősen megnőtt az iparág a csoport körül, és a londoni és a los angelesi nagylemezek szívesen aláírták őket. A csoport azon a nyáron egy pályázati háború középpontjában állt, és 1995 júliusában végül ötlemezes megállapodást írt alá a Virgin Records-szal. A lemezszerződéssel Fuller széles körű promóciós turnéra vitte a csoportot Los Angelesbe. , ahol a stúdió vezetőivel találkoztak annak reményében, hogy film- és televíziós lehetőségeket biztosítsanak a csoport számára.  Nevüket "Spice Girls" -re változtatták, mivel egy rapper már a "Spice" nevet használta. Az új nevet kifejezetten azért választották, mert az észrevett iparági emberek csoportja gyakran gúnyosan nevezte őket "Spice" lányoknak. Ettől a ponttól egészen 1996 nyaráig a csoport továbbra is írt és felvett dalokat debütáló albumához.

1996. július 7-én a Spice Girls kiadta debütáló "Wannabe" kislemezét az Egyesült Királyságban. A megjelenést megelőző hetekben a "Wannabe" videoklipje próbaverzióba került a The Box zenei csatornán. A videó azonnali sláger volt, csúcsán hetente hetven alkalommal került adásba. A videó közzététele után a Spice Girls volt az első élő közvetítésű TV slotja az LWT Surprise Surprise oldalán. Május elején a csoport első zenei sajtóinterjúját Paul Gormannal, a Music Week című szaklap szerkesztőjével készítették a Virgin Records párizsi központjában. Darabja felismerte, hogy a Spice Girls változásokat indít a listán a Britpoptól távolabb, a ki-be pop felé. Azt írta: "CSAK MIKOR gitárral rendelkező fiúk fenyegetik a pop életet - Damon az egész Smash Hits-ben, Ash nagy a Big-ben! És Liam nem tud mozogni bulvár őrület miatt - egy csupa lányos, egyenes arcú popcsoport elég szasszal érkezett ahhoz, hogy felrobbantsa ezt a rockista buborékot. "Wannabe "a harmadik helyen lépett be az Egyesült Királyság Singles-listájára, mielőtt a következő héten feljebb lépett volna az első helyre és hét hétig ott maradt volna. A dal globális slágernek bizonyult, és 37 országban az első helyet érte el, köztük négy egymást követő héten keresztül az USA-ban a Billboard Hot 100 tetején, és nemcsak egy teljesen női csoport legnagyobb eladási debütáló kislemeze lett, hanem a legnagyobb album is. eladási szingli minden idők minden nőstény csoportja.
A reklám és a felhangzás hullámában a csoport kiadta következő kislemezeit az Egyesült Királyságban és Európában; októberben megjelent a "Mondd, hogy ott leszel" címmel két hétig az első számú listák élén áll. A "2 Become 1" decemberben jelent meg, és ez lett az első karácsonyi számuk, és az első héten 462 000 példányt adtak el, ezzel az év leggyorsabban eladott kislemeze. A két szám folytatta a csoport figyelemre méltó eladásait, és ezzel az 1996-os öt legnagyobb album közül az Egyesült Királyságban hármat kapott. 1996 novemberében a Spice Girls kiadta debütáló albumát, a Spice in Europe-t. A siker példátlan volt, és összehasonlításokat vont össze a Beatlemania-val, ami arra késztette a sajtót, hogy "Spicemania" -nak, a csoportot pedig "Fab Five" -nak szinkronizálja. Hét hét alatt a Spice csak Nagy-Britanniában 1,8 millió példányt adott el, ezzel a Spice Girls a Beatles óta leggyorsabban eladott brit fellépés. Összesen az album több mint 3 millió példányban kelt el Nagy-Britanniában, egy női csoport minden idők legnagyobb példányszámban eladott albuma az Egyesült Királyságban, 10 × Platina minősítést szerzett, és tizenöten tetőzött az első helyen. nem egymást követő hetek. Európában az album 1997-ben a legtöbbet eladott album lett, és az IFPI 8 × Platina minősítést kapott a 8 millió példány feletti eladásokért.
Ugyanebben a hónapban a Spice Girls 500 ezer embert vonzott, amikor bekapcsolták a karácsonyi fényeket a londoni Oxford Streeten. Ezzel egy időben Simon Fuller elkezdett több millió dolláros szponzorációs megállapodásokat kötni a Spice Girls számára a Pepsi, a Walkers, az Impulse, a Cadbury és a Polaroid társaságokban. A csoport 1996-ban három trófeát nyert a londoni arénában a Smash Hits díjkiosztóján, beleértve a "Say You'll be There" című legjobb videót. 1997 januárjában a "Wannabe" megjelent az Egyesült Államokban. A kislemez katalizátorként bizonyult abban, hogy a Spice Girls betörhessen a közismerten nehéz amerikai piacra, amikor a Hot 100 Charton a tizenegyedik helyen debütált. Abban az időben ez volt a valaha volt legmagasabb debütálás egy nem amerikai fellépéssel, megdöntve a Beatles korábbi rekordját a "Szeretném megfogni a kezedet" és Alanis mellett a debütáló fellépés közös legmagasabb nevezését. Morissette „ironikus”. A "Wannabe" négy hétig eljutott az Egyesült Államok első számú helyére. Februárban a Spice megjelent az Egyesült Államokban, és az 1997-es évek legnagyobb példányszámú lemeze lett az Egyesült Államokban, és az első helyen állt, és a RIAA 7 × Platina minősítést kapott 7,4 millió példányt meghaladó értékesítés esetén. Az albumot az Amerikai Rögzítőipari Szövetség (RIAA) az Egyesült Államok eladásai alapján a Minden idők legjobb 100 albumába is felvette. Összességében az album világszerte több mint 23 millió példányban kelt el, és ez lett a legnépszerűbb album a popzene történetében egy teljes nőcsoportból.
Még ebben a hónapban a Spice Girls előadta az 1997-es Brit Awards megnyitásakor a "Who Do You Think You Are" című filmet, Geri Halliwell pedig egy Union Jack miniruhát viselt, amely a poptörténet egyik leghíresebb ruhája lett. Az ünnepségen a csoport két Brit Awards-ot nyert; A legjobb brit videó a "Say You'll be There" és a legjobb brit kislemez a "Wannabe" számára. 1997 márciusában Európában megjelent a "Mama"/"Who do you think you are" kettős A-oldala, az utolsó a Spice-től, amely ismét az első helyen látta őket, ezzel a Spice Girls lett az első a Jackson 5 óta négy egymást követő első találatot ért el.
A Girl Power !, a Spice Girls első könyve és kiáltványa abban a hónapban jelent meg a Virgin Megastore-ban. Egy napon belül eladta a 200 000 példányban elért eredeti példányt, és végül több mint 20 nyelvre fordították le. Áprilisban megjelent a One Hour of Girl Power; április és június között 500 000 példányt adott el Nagy-Britanniában, hogy az eddigi legjobban eladott popvideó legyen, és végül 13x Platina minősítést kapott. Májusban a Spice World című filmet, a csoport főszereplésével, a Spice Girls jelentette be a cannes-i filmfesztiválon. A csoport az első élő brit show-ját a Prince's Trust haszonkoncertjén is bemutatta. A kiállításon megszegték a királyi protokollt, amikor Brown, majd Halliwell csókokat ültetett Károly herceg arcára, és megcsípte a fenekét, ellentmondásokat okozva. Ugyanebben a hónapban a Virgin kiadta a Spice Girls Present ... The Best Girl Power Album ... Ever! Című, több előadóból összeállított albumot, amelyet a csoport állított össze. Az album az Egyesült Királyság válogatási listájának második helyén állt, és a BPI arany minősítést kapott. Az Ivor Novello Awards-on a csoport elnyerte az év nemzetközi slágere és a legtöbbet eladott British Single díjakat a "Wannabe" -ért.
A Spice World júniusban kezdte a forgatást, és augusztusban csomagolta be. A filmet a csoport második stúdióalbumának dalaihoz kellett volna állítani, de a forgatás kezdetekor még nem készült dal. Így a csoportnak az összes dalírást és felvételt egyidejűleg kellett elvégeznie, miközben a Spice World-t forgatták, aminek eredményeként egy fárasztó ütemezés következett be, amely kimerítette őket. Az ebben az időszakban írt dalok között volt a "Stop" is, amelynek szövege a csoport frusztráltságát fedi le azzal kapcsolatban, hogy vezetőségük túlterhelt. Szeptemberben a Spice Girls előadta a "Say You'll be There" címet az 1997-es MTV Video Music Awards-on, a New York-i Radio City Music Hall-ban, és elnyerte a "Wannabe" legjobb táncvideóját. Az MTV-díjakat Diana, walesi hercegnő halála után öt nappal adták át, az egész ünnepségen tisztelegve. Chisholm kijelentette: "Ezt a díjat Diana hercegnőnek ajánljuk, aki nagy veszteséget jelent hazánk számára." Az 1997-es Billboard Music Awards-on a csoport négy díjat nyert az Év új művészének, a Billboard Hotnak. Az év 100 egyedülálló csoportja, az év Billboard 200 csoportja és az Év Billboard 200 albuma a Spice számára.

1997 októberében a Spice Girls kiadta a Spiceworld első kislemezét, a "Spice Up Your Life" -t. Első helyen került az Egyesült Királyság Singles Chartjába, ezzel a csoport ötödik egymást követő első számú kislemeze. Ugyanebben a hónapban a csoport első élő nagykoncertjét 40 000 rajongónak adta elő Törökországban, Isztambulban. Később elindították a Royal British Legion mákos fellebbezését, majd Dél-Afrikába utaztak, hogy találkozzanak Nelson Mandelával, aki bejelentette: "Ezek a hőseim." Novemberben a Spice Girls kiadta második albumát, a Spiceworld-t. Új rekordot döntött a leggyorsabban eladott album, amikor két hét alatt hétmillió példányt szállított le. Kedvező visszajelzésekkel, az album több mint 10 millió példányban kelt el Európában, Kanadában, és az Egyesült Államokban együtt, és 14 millió példányban világszerte. Az Egyesült Államokban bírálták, hogy csak kilenc hónappal az ottani bemutatkozásuk után kiadták az albumot, amely a csoportnak két egyidejű Top 10 albumot adott a Billboard albumlistáján, és túlzott otthoni expozíciótól szenvedett, a Spice Girls médiavisszhangot kezdett tapasztalni. A csoportot bírálták az aláírt szponzor-szerződések száma miatt - összesen több mint húszat -, és kezdtek tanúskodni a csökkenő nemzetközi listapozíciókról. Ennek ellenére a Spice Girls 1997 és 1998 között is a legnépszerűbb popcsoport maradt.
1997. november 7-én a csoport "Spice Up Your Life" -ot adott elő az MTV Europe Music Awards-on, és elnyerte a legjobb csoport díját. Az előadás reggelén a Spice Girls elbocsátotta menedzserüket, Simon Fullert, és maguk is átvették a csoport vezetését. A zökkenőmentes átmenet biztosítása érdekében Halliwell állítólag egy mobiltelefont lopott el Fuller asszisztensétől, amely tartalmazott a csoport közelgő ütemterve és Fuller üzleti kapcsolatai. A kirúgás az egész világon a kezdőlap híre volt. Sok hozzászóló feltételezte, hogy Fuller volt az igazi ötletgazda a csoport mögött, és ez volt az a pillanat, amikor a zenekar elvesztette lendületét és irányítását. Még ebben a hónapban a Spice Girls lett az első popcsoport, amely az ITV An Audience with ... című műsorának ad otthont; műsorukat az ország lakosságának egyötöde, az Egyesült Királyságban 11,8 millió néző nézte meg. 1997 decemberében jelent meg a Spiceworld második kislemeze, a "Too Much", amely a csoport második karácsonyi és hatodik egymás utáni első kislemeze lett az Egyesült Királyságban. Decemberben a csoport elindította Spice World című filmjét is. A Leicester téri Empire Színházban sztárokkal teli világpremieren Károly herceg és fiai, Vilmos herceg és Harry herceg voltak. A film kereskedelmi sláger volt, de kritikus flop. 1997-ben a csoport az amerikai rádióban az év legtöbbet játszott művészeként zárt.
1998 januárjában a Spice Girls részt vett a Spice World amerikai premierjén a Mann's Chinese Theatre-ben. Néhány nappal később az 1998-as American Music Awards-on a csoport elnyerte a kedvenc album, a kedvenc új előadó és a kedvenc csoport díját a pop / rock kategóriában. Februárban különdíjat nyertek a tengerentúli sikerekért az 1998-as Brit Awards-on, világszerte több mint 45 millió album és kislemez együttes eladásával. Aznap este a csoport előadta következő "Stop" című kislemezét, amelyik először nem érte el az első helyet az Egyesült Királyságban, és a második helyen lépett be. 1998 elején a Spice Girls elindult a Spiceworld turnéra, amely Írországban, Dublinban kezdődött, 1998. február 24-én, majd Európába és Észak-Amerikába költözött, majd visszatért az Egyesült Királyságba két koncert erejéig a Wembley stadionban. Később abban az évben a Spice Girls meghívást kapott, hogy énekeljen a hivatalos angliai világkupa dalon ((How Feel to Be) On Top of the World), ami az utolsó dal, amelyet Halliwell vett fel 2007-ig.
1998. május 31-én Halliwell ügyvédje útján jelentette be távozását a Spice Girls-től. A bejelentést napokig tartó őrült sajtóspekuláció előzte meg, miután Halliwell két norvégiai koncertet elmaradt, és hiányzott a csoport fellépéséből. Nemzeti sorsolás. Halliwell először kreatív különbségeket idézett, majd később elmondta, hogy kimerültségben és kiábrándultságban szenved, bár a sajtó terjesztette azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Brown ellen a hatalomért folytatott harcot indították távozása okaként. Halliwell távozása a csoportból sokkolta a rajongókat, és az év egyik legnagyobb szórakoztató hírévé vált, és híreket szerzett az egész világon. A fennmaradó négy tag kitartott amellett, hogy a csoport folytatja. A Spiceworld Tour észak-amerikai szakasza a tervek szerint folytatódott, június 15-én kezdődött a floridai West Palm Beach-től, és 40 eladott előadáson 60 millió dollárt gyűjtött be. A turnét dokumentumfilm kísérte Spice Girls in America: A Tour Story címmel.A "Viva Forever" volt az utolsó kislemez, amelyet a Spiceworld adott ki, és ezzel a csoport a hetedik helyet szerezte meg az Egyesült Királyságban. A kislemez videója Halliwell távozása előtt készült, és mind az öt tag stop-motion animációs formában szerepel.

Az Egyesült Államok turnéján a csoport folytatta az új anyagok írását és felvételét, 1998 karácsonya előtt kiadott egy új dalt, a "Goodbye" -t. A dalt tisztelgésnek tekintették Geri Halliwell előtt, bár eredetileg annak egy részét akkor írták, amikor Halliwell még tagja volt a csoportnak, és amikor az Egyesült Királyság Singles-listájának élére került, a harmadik egymást követő karácsonyi első lett - megegyezik a korábban rekorddal a Beatles állította be. Novemberben Bunton és Chisholm az együttes társai nélkül jelentek meg az 1998-as MTV Europe Music Awards-on, két díjat fogadtak el a Spice Girls nevében a legjobb popszereplőért és a legjobb csoportért. Ugyanebben az évben Brown és Adams bejelentették, hogy mindketten terhesek. Brown feleségül ment Jimmy Gulzer táncost, és rövid ideig Mel G néven vált ismertté; 1999 februárjában világra hozta Phoenix Chi lányát. Adams egy hónappal később megszülte Brooklyn fiát, akinek az apja akkor a Manchester United labdarúgója, David Beckham volt; még abban az évben később feleségül ment Beckhamhez egy nagy népszerűségnek örvendő esküvőn Írországban.
1998-tól kezdve a Spice Girls szóló karriert folytatott, és a következő évre Brown, Bunton, Chisholm és a volt tag Halliwell mindannyian szólóművészként adták ki a zenét. A csoport nyolc hónapos felvételi szünet után 1999 augusztusában tért vissza a stúdióba, hogy megkezdje a harmadik és utolsó stúdióalbum munkáját. Az album hangja kezdetben inkább pop-hatású volt, hasonlóan az első két albumhoz, és Eliot Kennedy produkcióját tartalmazta. Az album hangja kiforrott irányt vett, amikor az amerikai producerek, mint Rodney Jerkins, Jimmy Jam és Terry Lewis csatlakoztak a fedélzetre, hogy együttműködjenek a csoporttal. 1999 decemberében a Spice Girls egy nagy-britanniai turnéra indult, a Karácsony a Spiceworld-ben, Londonban és Manchesterben, amely során új dalokat mutattak be a harmadik albumról. Az év elején a csoport felvette a "My Strongest Suit" című dalt Elton John és Tim Rice Aida című albumához, amely egy későbbi Aida musical album lett. A csoport márciusban ismét fellépett a 2000-es Brit Awards-on, ahol életműdíjat kaptak. Annak ellenére, hogy részt vett az eseményen, Halliwell nem lépett színpadra korábbi zenekartársaival.
2000 novemberében a csoport kiadta a Forever-t; új, élesebb R&B hangzással, az album langyos választ kapott a kritikusok részéről. Az Egyesült Államokban az album a Billboard 200 albumlistáján a harminckilenc helyre került. Az Egyesült Királyságban az album ugyanazon a héten jelent meg, mint a Westlife Coast to Coast albuma, és a média széles körben beszámolt a chart csatáról, a Westlife megnyerte a csatát és eljutott az első helyre, így a Spice Girls a második helyen állt. A Forever vezető kislemeze, a kettős A-oldali "Holler" / "Let Love Lead the Way" a csoport kilencedik első kislemeze lett az Egyesült Királyságban. A dal azonban nem tudott feltörni a Billboard Hot 100 kislemezlistájára, ehelyett a Bubbling Under Hot 100 toplistán a hetedik, a Hot Dance Music / Club Play listán pedig harmincegyedik lett. A csoport főlemeze egyetlen nagy teljesítménye a novemberi MTV Europe Music Awards-on volt. Összességében a Forever csak töredékét érte el két legkelendőbb elődjének, négymillió példányban eladva. A Spice Girls 2000 decemberében beszüntette az album minden promóciós tevékenységét, mivel határozatlan szünetet kezdtek szólókarrierjükre koncentrálni. Nyilvánosan ragaszkodtak ahhoz, hogy a csoport ne váljon szét.

 

 

Menüpontok

2000: Forever

Cikkek: 2

1997: SpiceWorld

Cikkek: 2

1996: Spice

Cikkek: 2