Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Northern Star

Megjelenés: 1999. Október 18.
Új-Megjelenés: 2000. Augusztus 21.
Felvételek: 1999. Március - Július
Műfaj: Pop, dance, rock, electronica, ambient, trip hop
Hossz: 53:18
Kiadó: Virgin Records
Producerek: Craig Armstrong, Marius De Vries, Rhett Lawrence, Damian LeGassick, Patrick McCarthy, Rick Nowels, William Orbit, Rick Rubin
>> Reason (2003)
Turné(k): From Liverpool to Leicester Square (1999) - Northern Star Tour (2000-01)
Kislemezek az albumról

1: Goin' Down - Megjelenés: 1999. Szeptember 29.
2: Northern Star - Megjelenés: 1999. November 29.
3: Never Be the Same Again - Megjelenés: 2000. Március 20.
4:
I Turn to You - Megjelenés: 2000. Augusztus 7.
5:
If That Were Me - Megjelenés: 2000. November 27.

NORTHERN STAR az angol énekes és dalszerző, Melanie C debütáló szólóalbuma, amelyet 1999. október 18-án adott ki a Virgin Records. Chisholm és csapata több producert toborzott vele együtt dolgozni, köztük William Orbit, Rick Nowels, Marius de Vries és Craig Armstrong, valamint Rick Rubin. Chisholm minden dalt együtt írt az Northern Star dallistáján.
Az album hangzása változatos, ötvözi a popzenét a rock, a tánc, az elektronika, a trance, a techno-rock és az R&B elemeivel, amelyek ellentétben állnak a Spice Girls hangzásával. Az AllMusic az "Northern Star" -ot "műfaj-ugráló" albumként írja le. Kereskedelmi szempontból az album a svéd albumlistán az első helyen végzett, és több országban, így Dániában, Finnországban, Németországban, Írországban, Hollandiában és Norvégiában is bekerült az első tízbe. Az Egyesült Királyságban az Northern Star a brit albumlistán a negyedik helyre került, és csaknem 900 000 példányt adott el. Világszerte közel 4 millió példányban értékesítve ez a legtöbbet eladott Spice Girl album. Az albumot 2000. augusztus 21-én adták ki újra a "Never Be the Same Again" és az "I Turn to You" kislemeze keverékeivel, mindkét kislemez hatalmas sikere után.

Háttér és felvétel - Chisholm első szóló erőfeszítése egy duett volt Bryan Adamsszel, amelyet kislemezként 1998. november 30-án adtak ki. Az eredetileg Adams On a Day Like Today albumán szereplő "When You Gone" az első 3 helyet szerezte meg az Egyesült Királyság Singles Chartján. . A kislemez 15 hetet töltött az Egyesült Királyság top 40-ben, ebből kilenc a legjobb 10 között. Bryan Adams először 1996 szeptemberében, Londonban ismerkedett meg Chisholm-mal, miközben a „Say You'll Be There” -et adta elő a Spice Girls-rel a Pops. Mindketten megkedvelték egymást, és Adams mindig is szem előtt tartotta a vele való esetleges együttműködést. 1998 nyarán találkoztak újra egy szállodában, amikor Chisholm turnén volt a Spice Girls-szel; Adams videót forgatott, és felkérte, hogy énekeljen az albumán. Nem hallotta a "When You Gone Gone" -t, de azt mondta, hogy megteszi. A kislemez sikere Chisholm további önálló projektekre törekedett. Három további dalt írtak Chisholm közelgő debütáló szólóalbumához: "Follow Me", "Angel on My Shoulder" és "You Taught Me", az első kettő az "Northern Star" és a "Goin' Down" B-oldala. kislemezek, míg a „You Taught Me” csak promócióként jelent meg a médiában.
1999 elején a Spice Girls szünetet tartott, miután alaposan bejárta a világot. Mel B és Victoria Beckham bejelentették, hogy terhesek, ezért a Spice Girls minden tervét felfüggesztették. 1999 januárjában Chisholm úgy döntött, hogy elhagyja az Egyesült Királyságot, és Los Angelesbe indul, hogy az ugyanazon év őszén megjelenő szólóalbumán dolgozzon. Chisholm azt tervezte, hogy együtt fog működni Rick Rubin producerrel, akivel egy évvel korábban találkozott, amikor a Spice Girls-nek a South Park albumához kellett volna rögzítenie egy számot a Blackstreet-rel, mielőtt jogi harcok avatkoztak volna be. Rubin állhatott a dal élén, és amikor meghallotta Chisholm saját dalszerzési ambícióit, kezet nyújtott. Rubin volt a Red Hot Chili Peppers fő producere is, akinek énekeséről, Anthony Kiedisről akkor azt hitték, hogy akkoriban Chisholmmal randevúzott. Chisholm indie rock albumot szeretett volna csinálni, inspirációnak nevezve a Blur, az Oasis, a Suede és a Cardigans nevet.
Nagyon szerette Madonna művét - különösen a Ray of Light, és Madonna segítségével szerette volna levágni első albumát. A Cosmopolitan magazin brit kiadásának 1999 júliusában készített interjúja szerint Madonna meghívta, hogy töltsön egy kis időt vele, és sikerült elérnie, hogy William Orbit, a Madonna producere a "Go!" íróként és producerként, míg Marius de Vries, Craig Armstrong és Rick Nowels, akik Madonnával is együtt dolgoztak a Ray of Light, szintén közreműködtek Chisholm szólóprojektjében. Négy hónappal azután, hogy Chisholm Los Angelesbe indult, a Virgin Records vezetői aggódva a média érzései miatt szólóalbuma kapcsán kaptak egy korai promóciós CD-t, amely "Northern Star - Work in Progress CD" nevet adta nekik, ősbemutató szólóként. Az album utolsó felvétele a "Go!" volt. és az "I Turn to You", ezért nem szerepelnek a korai promóciós CD-n.

Kiadás és előléptetés - Az Northern Star-t 1999. október 18-án, később pedig az Egyesült Államokban és Kanadában, 1999. november 2-án adták ki. Az album népszerűsítése érdekében Chisholm számos televíziós és élő előadást tartott az album dalaiból. Első szólóművész koncertjére a sheffieldi Leadmill Club-ban került sor 1999. augusztus 19-én, 900 fős tömeg előtt. Chisholm az augusztus 21-én és 22-én fellépő V99 rockfesztiválon is fellépett, vegyes és negatív kritikákat kapott, és a BBC megjegyezte, hogy zavart abban, hogy Chisholm melyik irányt kívánja szólóként előadni, és hogy popsztár, rocksztár akar lenni-e. vagy punksztár. Northern Star című különleges dokumentumfilmet augusztus 30-án vitték a Channel 4-re, és első szólóalbuma felvétele során Los Angeles-i életére összpontosított. A "Closer", "Something's Gonna Happen", "I Wonder What It Would Be Like", "Independence Day", "Northern Star" és "Why debütált a dokumentumfilm során, és a "Goin 'Down" videoklipje is megmutatták. Első egyéni turnéjára indult: From Liverpool to Leicester Square, 1999 őszén, majd az Northern Star turnén, amely 2000. augusztus 31-én kezdődött a lengyelországi Varsóban, és 2001. augusztus 26-án a németországi Bonnban fejeződött be.

Diagram teljesítménye - Az Northern Star az Egyesült Királyság albumlistájának 10. helyén debütált az 1999. október 24-i számban. Az albumeladások nőttek az Egyesült Királyságban, amikor a "Never Be the Same Again" kislemezként megjelent, és ismét bekerült a top 10-be, két hét múlva pedig az ötödik helyre került. Az Northern Star a következő hónapokban folyamatosan jól árusított, egészen addig, amíg 2000 augusztusában megjelent az "I Turn to You", amikor az eladások újra fellendültek, és az Northern Star 2000. szeptember 2-án elérte csúcspozícióját, az albumlista negyedik helyét elérve, majdnem egy évvel a megjelenése után. 2016 októberétől az Northern Star 79 hetet töltött az Egyesült Királyság hivatalos albumlistáján. Utolsó megjelenése 2004 januárjában volt, közel 4 és fél évvel a megjelenése után. 2016 októberétől az Egyesült Királyságban több mint 890 000 példányt adott el. Az Egyesült Államokban a megjelenés első hetében nem sikerült listáznia. Az album első héten 6,717 példányban kelt el, néhány százal elmaradva a lista aljától. Kanadában meglehetősen jól szerepelt, elérve a 15. helyet.

Dallista:

1: GO! (Melanie Chisholm - William Orbit) - 3:39
2: NORTHERN STAR (Melanie Chisholm - Rick Nowels) - 4:41
3:
GOIN' DOWN (Melanie Chisholm - Richard Stannard - Julian Gallagher) - 3:35
4:
I TURN TO YOU (Melanie Chisholm - Rick Nowels - Billy Steinberg) - 5:49
5:
IF THAT WERE ME (Melanie Chisholm - Rick Nowels) - 4:31
6:
NEVER BE THE SAME AGAIN (featuring Lisa "Left Eye" Lopes) (Melanie Chisholm - Rhett Lawrence - Paul F Cruz - Lisa Lopes - Lorenzo Martin) - 4:52
7: WHY (Melanie Chisholm - Marius De Vries - Steve Sidelnyk) - 5:27
8: SUDDENLY MONDAY (Melanie Chisholm - Richard Stannard - Julian Gallagher - Matt Rowe) - 2:36
9: GA GA (Melanie Chisholm - Phil Thornalley - Dave Munday) - 3:50
10: BE THE  ONE (Melanie Chisholm - Phil Thornalley - Dave Munday) - 3:35
11:
CLOSER (Melanie Chisholm - Rick Nowels - Billy Steinberg) - 5:41
12: FEEL THE SUN (Melanie Chisholm - Rick Nowels) - 5:02

2000 Re-issue bonus tracks

13: NEVER BE THE SAME AGAIN (Single Mix, featuring Lisa "Left Eye" Lopes) - 4:14
14:
I TURN TO YOU (Hex Hector Radio Mix) - 4:12

B-Side

ANGEL ON MY SHOULDER - Kislemez: Goin' Down (1999)
I WANT YOU BACK
 - Kislemez: Goin' Down (1999)
FOLLOW ME - Kislemez: Northern Star (1999)
SOMETHING'S GONNA HAPPEN - Kislemez: Northern Star (1999)
I WONDER WHAT IT WOULD BE LIKE  - Kislemez: Never be the Same Again (2000) 

Törölve

YOU TAUGHT ME - Feltüntetve az "Northern Star - folyamatban lévő munka CD-n". B oldalként tervezték az "I Turn to You" UK CD2 kislemezt, de felváltották remixekkel.
HAPPY WHTOUT YOU - Az említett promóciós CD-n is szerepel. B-oldalként tervezték az "If That Were Me" kislemez kiadatlan brit CD2-jét. Chisholm az első két szóló turnéján élőben adta elő a dalt. A dalt később újra felvették, és a "Independence Day" névre keresztelték a Bend It Like Beckham filmzenét. Melanie második Reason című albumának japán változatában is megjelenik.
I DIDN’T HEAR YOU LEAVE - 2016-ban megjelent az interneten
I WON’T LEAVE YOU ALONE - 2016-ban megjelent az interneten
SHOW ME THE WAY - 2016-ban megjelent az internete

Örökség - Az album egyes dalai különféle filmekben is megjelentek, például az ugyanabban az évben megjelent "Ga Ga", amely hallható Apafejben, és megjelenik a filmzenéjén is. A "Go" dal megjelenik a "Kerül, amibe kerül" filmben, "Suddenly Monday" a "Papás-mamás"  és annak filmzenéjén. "I Turn to You"  a Bend It Like Beckham-ben is megjelenik. Néhány dalt olyan nemzetközi előadók is feldolgoztak, mint Christine Fan, aki a FanFan's World, Wig Wam debütáló albumához kínaiul fordította a "Suddenly Monday" című albumot, "I Turn to You" 667.. The Neighbour of the Beast, a holland popénekes Do, aki a japán "Follow Me" bónusz-számmal foglalkozott azonos nevű albumához.

Még 1999. közepén jelent meg, nem hivatalosan. Ezen az albumon néhány dal teljesen máshogy hangzik vagy hosszabb mint az album verzió mint Why, Suddenly Monday, Closer és Feel the Sun. A CD szerepel olyan dalok, amiket később távolítottak, és nem szerepel a végső albumon, csupán kislemezeken, B-dalként, I Wonder What it Would be Like, és Follow Me, vagy teljesen törölték Happy Without You és a You Taught Me. Három dalt csak azután vette fel, ezért nem szerepel, Go!, I Turn to You, és Feel the Sun.

Dallista

1: GOIN' DOWN
2: GA GA
3: WHY
4: NEVER BE THE SAME AGAIN
5: I WONDER WHAT IT WOULD BE LIKE
6: IF THAT WERE ME
7: SUDDENLY MONDAY
8: CLOSER
9: BE THE ONE
10: NORTHERN STAR
11: HAPPY WITHOUT YOU
12: FOLLOW ME
13: YOU TAUGHT ME

 

Cikkek

Dalszövegek

2021.04.01

 

Kislemezek

2021.04.01

 

Turnék

2021.03.21