Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Northern Star

1999-ben Chisholm aláírt a Virgin-hez, és a nyár folyamán felvette az Northern Star albumot. A "Ga Ga" -t az Apafej film filmzenéjéből rögzítette. A dal promóciós kislemezként június 25-én jelent meg, csak az Egyesült Királyságban. Emellett írta és felvette a (Hey You) Free Up Your Mind háttérzenéjét, amelyet Emma Bunton énekelt a Pokémon: Az első film filmzenéből. Szeptember 27-én Chisholm kiadta debütáló kislemezét, a "Goin 'Down" -t, és az Egyesült Királyságban a 4., Ausztráliában pedig a 25. helyen végzett.  A videoklipet Los Angelesben forgatták, és Giuseppi Capotondi rendezte. Debütáló albuma, az Northern Star, 1999. október 18-án jelent meg, a 4. helyen tetőzött és világszerte 4 millió példányban kelt el, háromszoros platinát kapott az Egyesült Királyságban, és további hét minősítést kapott, köztük platinát Németországban és Svédországban. A "Northern Star" második kislemezként jelent meg, és szintén a 4. helyet érte el. Az album népszerűsítése érdekében From Liverpool to Leicester Square elnevezett turnéra indult, Ausztráliába, az Egyesült Államokba, Kanadába, Japánba, az Egyesült Királyságba, Németországba, Olaszországba, Spanyolországba, Franciaországba, Hollandiába és Dániába utazva szeptember 27. és november 1. között. 2000-ben Chisholm két dallal rendelkezett filmzenékben: a "Suddenly Monday" a Papás-mamásban és a "Go!" a Kerül, amibe kerül.
Miután a két kislemez nem jutott el a toplista élére, Virgin azt gondolta, hogy befejezi az album promócióját, de úgy döntött, hogy kiad egy újabb kislemezt, a "Never Be the Same Again" -t, ami megtörte a többi dal pop rock hangzását és az R & B-re összpontosított. A TLC tagjának Lisa "Left Eye" Lopes közreműködésével készült dal 2000. március 20-án jelent meg, és az első számú első kislemeze lett. Az Egyesült Királyságban arany minősítést kapott, és Hollandiában, Új-Zélandon, Norvégiában, Skóciában és Svédországban is elérte az 1. helyet. A dal a 18. legkelendőbb dal volt 2000-ben, és több mint egymillió példányban kelt el Európában. A "Never Be the Same Again" sikere után a kiadó úgy döntött, hogy kiad még két kislemezt. 2000. augusztus 7-én a Virgin negyedik kislemezként kiadta az "I Turn to You" remix verzióját; a dal az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Svédországban érte el a második helyet. Az "I Turn to You" címet Ausztriában, Dániában és az Egyesült Államok Dance Club Songs-jában is az első helyen érte el. Az "If That Were Me" ötödik és utolsó kislemezként jelent meg, és a 18. helyet érte el. Az eladásából származó bevételt a Kandu Arts jótékonysági szervezet kapta. A Northern Star észak-amerikai változata 2000. augusztus 21-én jelent meg, és tartalmazta a "Never Be The Same Again" és az "I Turn To You" kislemez verzióit. 2000 végén, a tagok első önálló munkája után, a Spice Girls kiadta harmadik és utolsó albumát, a Forever-t, új, élesebb R&B hangzással. A "Holler" és a "Let Love Lead the Way" kislemezként jelentek meg 2000. október 23-án, és a dalok elérték az első helyet az Egyesült Királyságban. Az album 5 millió példányban kelt el. A csoport bejelentette, hogy határozatlan szünetet tartanak. Ugyanebben az évben a kínai FanFan énekesnő felvette a „Suddenly Monday” kínai változatát debütáló albumáról, a FanFan's World.
Chisholm első világkörüli turnéjára, az Northern Star Tourra indult 2000 vége és 2001. augusztus 26. között, hogy bemutassa debütáló albumát. A turné 76 dátumon, 30 országban és 4 kontinensen járt, csak Óceániába és Dél-Amerikába nem. A Shepherd Bush Empire koncertjét Chisholm eredeti honlapján, Bryan Adams különleges megjelenésével webes közvetítéssel adták át. 2001. április 4-én az Anaheim-koncert hanganyagát a House of Blues weboldalán is közvetítették. Remix Collection címmel remixelt album csak Japánban jelent meg. 2001-ben Chisholm közreműködött Russell Watson élő albumában, a The Voice - Live-ban, a "Barcelona" és az "Ar’t You Kind of Glad We Did?" Dalokban.

Megjelenés: 1999. Október 18.
Új Megjelenés: 2000. Augusztus 21.
Felvételek: 1999. Március - Július
Műfaj: Pop, dance, rock, electronica, ambient, trip hop
Hossz: 53:18
Kiadó: Virgin Records
Producerek: Craig Armstrong, Marius De Vries, Rhett Lawrence, Damian LeGassick, Patrick McCarthy, Rick Nowels, William Orbit, Rick Rubin

Eladás: $ 4,000,000 (UK: 893,000)
Következő: Reason (2003)

Kislemezek az albumról:

01: Goin' Down - Megjelenés: 1999. Szeptember 29.
02: Northern Star - Megjelenés: 1999. November 29.
03: Never be the Same Again - Megjelenés: 2000. Március 20.
04: I Turn to You - Megjelenés: 2000. Augusztus 7.
05: If That Were Me - Megjelenés: 2000. November 27.

Az angol énekes és dalszerző, Melanie C debütáló szólóalbuma, amelyet 1999. október 18-án adott ki a Virgin Records. Chisholm és csapata több producert toborzott vele együtt dolgozni, köztük William Orbit, Rick Nowels, Marius de Vries és Craig Armstrong, valamint Rick Rubin. Chisholm minden dalt együtt írt az Northern Star dallistáján.
Az album hangzása változatos, ötvözi a popzenét a rock, a tánc, az elektronika, a trance, a techno-rock és az R&B elemeivel, amelyek ellentétben állnak a Spice Girls hangzásával. Az AllMusic az "Northern Star" -ot "műfaj-ugráló" albumként írja le. Kereskedelmi szempontból az album a svéd albumlistán az első helyen végzett, és több országban, így Dániában, Finnországban, Németországban, Írországban, Hollandiában és Norvégiában is bekerült az első tízbe. Az Egyesült Királyságban az Northern Star a brit albumlistán a negyedik helyre került, és csaknem 900 000 példányt adott el. Világszerte közel 4 millió példányban értékesítve ez a legtöbbet eladott Spice Girl album. Az albumot 2000. augusztus 21-én adták ki újra a "Never Be the Same Again" és az "I Turn to You" kislemeze keverékeivel, mindkét kislemez hatalmas sikere után.

Háttér és felvétel - Chisholm első szóló erőfeszítése egy duett volt Bryan Adamsszel, amelyet kislemezként 1998. november 30-án adtak ki. Az eredetileg Adams On a Day Like Today albumán szereplő "When You Gone" az első 3 helyet szerezte meg az Egyesült Királyság Singles Chartján. . A kislemez 15 hetet töltött az Egyesült Királyság top 40-ben, ebből kilenc a legjobb 10 között. Bryan Adams először 1996 szeptemberében, Londonban ismerkedett meg Chisholm-mal, miközben a „Say You'll Be There” -et adta elő a Spice Girls-rel a Pops. Mindketten megkedvelték egymást, és Adams mindig is szem előtt tartotta a vele való esetleges együttműködést. 1998 nyarán találkoztak újra egy szállodában, amikor Chisholm turnén volt a Spice Girls-szel; Adams videót forgatott, és felkérte, hogy énekeljen az albumán. Nem hallotta a "When You Gone Gone" -t, de azt mondta, hogy megteszi. A kislemez sikere Chisholm további önálló projektekre törekedett. Három további dalt írtak Chisholm közelgő debütáló szólóalbumához: "Follow Me", "Angel on My Shoulder" és "You Taught Me", az első kettő az "Northern Star" és a "Goin' Down" B-oldala. kislemezek, míg a „You Taught Me” csak promócióként jelent meg a médiában.
1999 elején a Spice Girls szünetet tartott, miután alaposan bejárta a világot. Mel B és Victoria Beckham bejelentették, hogy terhesek, ezért a Spice Girls minden tervét felfüggesztették. 1999 januárjában Chisholm úgy döntött, hogy elhagyja az Egyesült Királyságot, és Los Angelesbe indul, hogy az ugyanazon év őszén megjelenő szólóalbumán dolgozzon. Chisholm azt tervezte, hogy együtt fog működni Rick Rubin producerrel, akivel egy évvel korábban találkozott, amikor a Spice Girls-nek a South Park albumához kellett volna rögzítenie egy számot a Blackstreet-rel, mielőtt jogi harcok avatkoztak volna be. Rubin állhatott a dal élén, és amikor meghallotta Chisholm saját dalszerzési ambícióit, kezet nyújtott. Rubin volt a Red Hot Chili Peppers fő producere is, akinek énekeséről, Anthony Kiedisről akkor azt hitték, hogy akkoriban Chisholmmal randevúzott. Chisholm indie rock albumot szeretett volna csinálni, inspirációnak nevezve a Blur, az Oasis, a Suede és a Cardigans nevet.
Nagyon szerette Madonna művét - különösen a Ray of Light, és Madonna segítségével szerette volna levágni első albumát. A Cosmopolitan magazin brit kiadásának 1999 júliusában készített interjúja szerint Madonna meghívta, hogy töltsön egy kis időt vele, és sikerült elérnie, hogy William Orbit, a Madonna producere a "Go!" íróként és producerként, míg Marius de Vries, Craig Armstrong és Rick Nowels, akik Madonnával is együtt dolgoztak a Ray of Light, szintén közreműködtek Chisholm szólóprojektjében. Négy hónappal azután, hogy Chisholm Los Angelesbe indult, a Virgin Records vezetői aggódva a média érzései miatt szólóalbuma kapcsán kaptak egy korai promóciós CD-t, amely "Northern Star - Work in Progress CD" nevet adta nekik, ősbemutató szólóként. Az album utolsó felvétele a "Go!" volt. és az "I Turn to You", ezért nem szerepelnek a korai promóciós CD-n.

Kiadás és előléptetés - Az Northern Star-t 1999. október 18-án, később pedig az Egyesült Államokban és Kanadában, 1999. november 2-án adták ki. Az album népszerűsítése érdekében Chisholm számos televíziós és élő előadást tartott az album dalaiból. Első szólóművész koncertjére a sheffieldi Leadmill Club-ban került sor 1999. augusztus 19-én, 900 fős tömeg előtt. Chisholm az augusztus 21-én és 22-én fellépő V99 rockfesztiválon is fellépett, vegyes és negatív kritikákat kapott, és a BBC megjegyezte, hogy zavart abban, hogy Chisholm melyik irányt kívánja szólóként előadni, és hogy popsztár, rocksztár akar lenni-e. vagy punksztár. Northern Star című különleges dokumentumfilmet augusztus 30-án vitték a Channel 4-re, és első szólóalbuma felvétele során Los Angeles-i életére összpontosított. A "Closer", "Something's Gonna Happen", "I Wonder What It Would Be Like", "Independence Day", "Northern Star" és "Why debütált a dokumentumfilm során, és a "Goin 'Down" videoklipje is megmutatták. Első egyéni turnéjára indult: From Liverpool to Leicester Square, 1999 őszén, majd az Northern Star turnén, amely 2000. augusztus 31-én kezdődött a lengyelországi Varsóban, és 2001. augusztus 26-án a németországi Bonnban fejeződött be.

Diagram teljesítménye - Az Northern Star az Egyesült Királyság albumlistájának 10. helyén debütált az 1999. október 24-i számban. Az albumeladások nőttek az Egyesült Királyságban, amikor a "Never Be the Same Again" kislemezként megjelent, és ismét bekerült a top 10-be, két hét múlva pedig az ötödik helyre került. Az Northern Star a következő hónapokban folyamatosan jól árusított, egészen addig, amíg 2000 augusztusában megjelent az "I Turn to You", amikor az eladások újra fellendültek, és az Northern Star 2000. szeptember 2-án elérte csúcspozícióját, az albumlista negyedik helyét elérve, majdnem egy évvel a megjelenése után. 2016 októberétől az Northern Star 79 hetet töltött az Egyesült Királyság hivatalos albumlistáján. Utolsó megjelenése 2004 januárjában volt, közel 4 és fél évvel a megjelenése után. 2016 októberétől az Egyesült Királyságban több mint 890 000 példányt adott el. Az Egyesült Államokban a megjelenés első hetében nem sikerült listáznia. Az album első héten 6,717 példányban kelt el, néhány százal elmaradva a lista aljától. Kanadában meglehetősen jól szerepelt, elérve a 15. helyet.

Örökség - Az album egyes dalai különféle filmekben is megjelentek, például az ugyanabban az évben megjelent "Ga Ga", amely hallható Apafejben, és megjelenik a filmzenéjén is. A "Go" dal megjelenik a "Kerül, amibe kerül" filmben, "Suddenly Monday" a "Papás-mamás"  és annak filmzenéjén. "I Turn to You"  a Bend It Like Beckham-ben is megjelenik. Néhány dalt olyan nemzetközi előadók is feldolgoztak, mint Christine Fan, aki a FanFan's World, Wig Wam debütáló albumához kínaiul fordította a "Suddenly Monday" című albumot, "I Turn to You" 667.. The Neighbour of the Beast, a holland popénekes Do, aki a japán "Follow Me" bónusz-számmal foglalkozott azonos nevű albumához.

Work in Progress - Még 1999. közepén jelent meg, nem hivatalosan. Ezen az albumon néhány dal teljesen máshogy hangzik vagy hosszabb mint az album verzió mint Why, Suddenly Monday, Closer és Feel the Sun. A CD szerepel olyan dalok, amiket később távolítottak, és nem szerepel a végső albumon, csupán kislemezeken, B-dalként, I Wonder What it Would be Like, és Follow Me, vagy teljesen törölték Happy Without You és a You Taught Me. Három dalt csak azután vette fel, ezért nem szerepel, Go!, I Turn to You, és Feel the Sun.

DALLISTA

01: GO! - 3:39
02: NORTHERN STAR - 4:41
03: GOIN' DOWN - 3:35
04: I TURN TO YOU - 5:49
05: IF THAT WERE ME - 4:31
06: NEVER BE THE SAME AGAIN (featuring Lisa "Left Eye" Lopes) - 4:52
07: WHY - 5:27
08: SUDDENLY MONDAY - 2:36
09: GA GA - 3:50
10: BE THE ONE - 3:35
11: CLOSER - 5:41
12: FEEL THE SUN - 5:02

Japanese edition

09: FOLLOW ME - 4:47

2000 Re-issue bonus tracks

13: NEVER BE THE SAME AGAIN (single mix) (featuring Lisa "Left Eye" Lopes) - 4:14
14: I TURN TO YOU (Hex Hector radio mix)  - 4:12

B-Side dalok

ANGEL ON MY SHOULDER - kislemez: Goin' Down
I WANT YOU BACK - kislemez: Goin' Down
FOLLOW ME  - kislemez: Northern Star
SOMETHING'S GONNA HAPPEN  - kislemez: Northern Star
> I WONDER WHAT IT WOULD BE LIKE  - kislemez: Never be the Same Again

Törölve

YOU TAUGHT ME
HAPPY WHTOUT YOU
I DIDN’T HEAR YOU LEAVE
I WON’T LEAVE YOU ALONE
SHOW ME THE WAY